Pla director urbanístic de l’Àrea Residencial Estratègica de Les (180 habitatges a la Ièrla)

Pla director urbanístic de les Àrees Residencials Estratègiques de l’àmbit de l’Alt Pirineu – Aran. Expedient nº 2008/34135/C, es pot descarregar aquí.

Data aprovació: 13/03/2009

Data publicació: 04/11/2009

Classificació: Sòl Urbanitzable Delimitat

are lesare les 2A Les, desenvolupa l’àrea residencial delimitada pel Pla Parcial La Gua I i II, ubicat a la zona de Matacabós, amb una superfície total de 39.980,50 m2. Es passa de sòl no urbanitzable a sòl urbanitzable delimitat en bona part dels terrenys.

El desenvolupament d’aquest Pla Parcial comporta un augment en el consum de sòl en 16.000 m2. A més, es passa d’un total d’un màxim de 76 habitatges, que establia el planejament anterior, a un total de 180 habitatges en el PDU.

El PDU de les ARES prové d’un context expansionista del mercat immobiliari (és a dir, de la bombolla del totxo), el qual va comportar de manera considerable en la crisi econòmica en la que estem en aquests moments. Per tant, el desenvolupament d’aquests plans “antics” i expansionistes no responen a una necessitat real de creixement del terme municipal sinó que pretenien donar resposta a una demanda d’habitatge de protecció mitjançant el creixement desmesurat, sense tenir en compte la idiosincràsia del terme municipal.

El desenvolupament del sector comportaria un augment del 55% de la població actual. Està preparat un municipi de les característiques de Les per acollir un creixement d’aquest tipus, tenint en compte les demandes de recursos i serveis que faran falta?

L’àmbit adjacent al riu Garona, està afectat per un risc d’inundabilitat per un període de retorn de 10 anys. L’episodi d’aiguats del 2013 va demostrar que el risc d’inundabilitat és important. Segons la memòria urbanística de l’ARES, aquesta situació de risc obliga a crear mecanismes de defenses per a protegir les zones residencials, fet que demostra que l’emplaçament escollit no és el més idoni.

A més, l’urbanisme, tal i com s’ha constatat en els últims anys, no ha de ser l’eina per omplir les arques del Consistori sinó que ha de ser un instrument per satisfer les necessitats del poble, de manera equilibrada i sostenible. Per tant, abans de prioritzar el desenvolupament de sòl urbanitzable, caldria omplir els buits urbans i apostar per la rehabilitació d’habitatges tradicionals. S’ha de posar en rellevància el luxe ambiental que suposa la urbanització de nous sectors que no s’acaben edificant, creant un paisatge banalitzat i degradat.

La Generalitat ha congelat indefinidament el PDU de les ARES, ara cada municipi decideix si s’entesta en tirar-lo endavant o s’ho repensa i fa previsions més reals i sostenibles de creixement. La majoria han recapacitat, Les no.

2 pensaments sobre “Pla director urbanístic de l’Àrea Residencial Estratègica de Les (180 habitatges a la Ièrla)

  1. Estic d’acor amb el vostre punt de viste, pero tambeu eu de pensar amb la gent k no pudem obtar ha comprar un pis a Les. Ke vivim de lloguer i no xq ens agradi sino xq els preus son de riure…

    M'agrada

  2. que vergüenza. Con la de casas vacias que hay y la falta de trabajos o comercios para que sea sostenible el pueblo tal como es ahora.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s